About Me

alor setar, kedah, Malaysia
~HaNI AqILaH MohD HAmDi~ ~21~ ~AlUmNi AssAk(ANAK SAINS KEDAH)~ ~DiPloMa SainS, uitm Arau~ ~Si GiGi BeSi~

:)

nuffnang

~FaMiLy :)~

~FaMiLy :)~
~no matter what..family come 1st after Allah~

Thursday, May 8, 2014

~KeLeJjaaa..ohHHhh..KeLeJjaa~

assalamualaikum..
11.54 pm..selamat malam..hehe :p

harini hani ke alor setar sebab nk amek barang dari zalora dekat GDeX..
so rasa mcm malas sesangat nk kluar pagi..
lepas solat zohor baru la hani keluar..

around pukul 11 lebih tu..
saja saja laa hani gerodek gerodek jawatan kosong area alor setar dalam internet..
haaaa..kelass kauu cari kerja dalam internet serupa org yg dah ada degree nu..kahkah :p
tapi ditekankan sekali lagi..SAJA SAJA ok..take note..
tiba tiba taraaaaaaaa !!


ada jawatan kosong as pembantu jualan..sumtin like that laa dekat farmasi ni..
wahaha dalam kepala..boleh try ni..dy just state pembantu jualan jaa..
bukan pharmacist ka hapaa..haha
so hani pun amek laa no telefon then terus telefon..
pastu dyorang cakap kena pergi farmasi tu isi form..yeahhh like usual lahh..(bosannnn..)

so..dah alang2 hani mmg nk g alor setar..otw nk ke GDeX tu hani pun singgah la kejap dekat farmasi ni dekat simpang kuala..
1st time hani tengok..wahhh, besaq jugak farmasi ni..
lebih besaq dari farmasi farmasi yg ada dekat situ..n nampak baru n x kusam..
dah isi borang semua..
elok langkah keluar jaa..dok rasa dah macam x dapat sebenarnya..kahkah :p
penuh chinese dalam tu..tuptup..hani jaa melayu..
tapi kalau dapat alhamdulillah...

disebabkan area tu banyak kedai..hani pun jalan jalan dari satu kedai ke satu kedai nk tgk ada kerja kosong ke x..
ada  mmg ada..kedai elektrik semua..haishh x reti lahh hani =.="..
then..hani terbehenti dekat satu office ni..
usha punya usha dari luar..dok nampak laa ada pekerja dy dok sebok fotostat laa..pastu dok belek file laa..
tapi melayu..haaa mcm can be trusted jugak laa nmpk gaya ni..
dekat banner depan office ada no telefon untuk jawatan kosong tu..
so mula mula hani call en.mansor..x angkat..then, hani call mr patrick tan..then dy angkat..
hani pun tanya laa sama ada jawatan kosong tu masih ada ke tak..mr tan tu cakap ada..
then hani tanya lagi..kerja sebagai apa n macam mana ni,,risau jugak hani..
karang keja pelik pelik ke..haaaa..mana tahu..dah laa hani sorang2 tym tu..
then, mr tan tu cakap datang laa office..dy ada..boleh sembang..
naahhhhh !! lagi laa hani rasa tym tu.......... =.=""
boleh caya ke ni...so fikir punya fikir dalam kereta..x pelah..hani just try jelah..

so..bila masuk..nampak both of malay girls dok buat kerja..then hani cakp nk apply keja kosong then one of them pun bagi laa form untuk isi..
lepas tu dy cakap boleh masuk bilik mr tan sebab mr tan nk jmpa..
perhh masa masuk tu kan..feelinn dy tu..mcm dalam drama drama melayu yg kalau pekerja nk masuk bilik bos tu..nk serah dokumen ka hapa kaa..
mcm tu laa hani rasa..hahahaha :p
so mr tan pun mula laa mukadimah dy...tanya study mana..kos apa..nk sambung mana..
in ENGLISH hookkaayyyy..nasib laa english dy x pekat..
yang bestnya byk hani reply dalam BM..kahkahkah :p

then in the middle..baru dy cakap yg jawatan kosong tu terbuka untuk buat sales..
naahhhhhh ! hani dengar dengar tu mcm nk cakap jaa..
"ok la,,im not interested to do the sales"
gahhhhh..tapi sekali dy ceramah..ya Allah..hani pun tataw nk bagi sign mcm mana nk suruh mr tan tu stop..
dok cita laa income byk nii..kalau dapat jual brapa unit, gaji byk ni..
nahaiii..serius talk, im not otak bisnes =..=""
lama jugak laa..hampir 45 mins dy dok terang kat hani benefits kalau hani join company tu n buat sales..
then bila hani dah buat muka bosan..


 mr tan tanya..
"so how miss hani?"
aq pun senyum sumbing sikit la n jawab..
"ouh..hmm x pa laa mr tan..saya fikir dulu..i cant make any decision right now in fact, im not interested to the sales"
dy pun cakap ok x pa laa kalau cam tu..then hani pun cakap sorry sebab dh amek masa dy untuk explain byk2 kat hani..last2 hani x nak kan..haha

ouh yaa..dok citaa pasal keja ni..senarnya company tu nama LUX..
bukan sabun lux hokayy =.="


so ni dy punya logo..
dy macam pembekal alat2 kebersihan..macam vacuum, penapis air and so on..
so bayangkanlah kalau hani p rumah org nk promote natang natang ni..erhhhhhh..
org mai rumah hani nk juai barang pun hani malas layan..
nikan pulak hani yg nk p rumah org jual barang..mmg x laaa...gahhhhh =..=

lepas dah malas nk pusing2 dekat simpang kuala tu..hani pun terus ke shahab nk amek barang..
dahhhh tetiba GDeX dah pindah ke tempat lain..
nasib laa masih dalam kawasan shahab tu..cuma keterbelakang sikit laa office dy berbanding dulu..
dua tiga kali hani pusing tempat sama sebab takut takut hani x perasan..tapi mmg komfem x dak..
so hani pun park jap keta..n google GDeX dekat alor setar..
dan hani dapat map yg sgt berguna..






ahahhh..map ni lahh hani jumpa dalam google image.. :D
sangat membantu..
rupanya dyorang dah pindah ke rumah kedai baru..
jarang sgt hani nk lalu area tu just penah lalu skali tahun lepas..
tu pun sebab follow nabil ikut jalan short cut nk ke rumah dy..lalu laa area office GDeX ni..
tapi tym tu GDeX ni x pindah lagi..
dyorang baru pindah 2 bulan lepas..

sooo...haihhhhh
sapa sapa ada keja kosong lebih bakkkkk sini satu....
hahaha
bosann hooo...income pun tarakk nii,,kahkah :p

hingga ketemu lagi yaaa....




Wednesday, May 7, 2014

~ZaLoRa iS sOoooOo baD~

assalamualaikum..

holla holla.. :)
hani nk cita satu benda ni..tapi bukan sumtin yang menarik sgt i guess..
ok..
dlm dua minggu lepas hani dengan ayah hani ada dapat hadiah dari digi yang berupa voucher RM 50 atas setiap satu nama untuk shopping di zalora..
disebabkan ayah hani x menggunakan voucher tersebut, makanya hani pun ambik lah..so hani ada RM 100 untuk beli barang dekat zalora..

nak dijadikan cita..hani bukanlah kaki shopping online sebab hani jenis rasa x puas hati x tengok barang tu dulu sebelum beli..
n FYI, hani x penah pun "jalan jalan" nk ber"window shopping" or whatever dekat zalora tu..kahkah :p
so..untuk menghabiskan voucher tersebut, hani pun jalan jalan laa dekat zaloraa..
masa 1st tym masuk website zalora, diibaratkan macam org yg 1st tym masuk pavi nk shopping..gituwww haaa perumpamaan..haha :p
sebab tercangak cangak jugak laa nk cari barang2 yang hani suka..haha
tapi dh lama sikit baru laa serasa mcm dah expert ckit dah..cewaahhh :p tipu jaa..huhu

cari punya cari..pilih punya pilih..hani pun order laa satu fragrance ni..
seingat hani..hani order hari rabu..
so hari khamis tu hani bayar balance yang dh ditolak dengan voucher tu melalui CDM..sebab hani juz guna satu voucher sahaja so dy just tolak RM 50..
lepas dah balik dari bank, hani pun bukak balik website dy nk isi maklumat pembayaran..dekat sini pun hani dah hadapi masalah di mana hani x boleh nk upload bukti transaksi..dah kena call customer service zalora =.="
then, dyorang hantar satu email n suruh hani attach bukti pembayaran tu dekat email..around pukul 5 lebih, hani dapat emel confirmation yg dyorang dh dapat bukti pembayaran tersebut..
bagi hani..lama gila kot dyorang nk komfemkan tu..dekat2 2 jam jugak laa..sabar jelah =.=""

so..the next ahad tu..hani keluar dengan nina g alor setar..
dalam rancangan hani, nak amek sekali laa barang hani tu..sebelum tu hani dh komfemkan dgn pihak zalora n dyorang cakap barang hani tu dihantar melalui courier GDeX..
klau GDeX hani taw dah..mmg x kan smpai rumah pnya nak nak rumah hani bukan dalam area bandar or dekat sgt dgn alor setar..slalunya kena amek dekat pejabat courier tu dekat shahab..
so hani lagi skali call zalora punya customer service nk tawu kedudukan barang hani tu..so bila hani masukkan no order hani, dy cakap no order hani x sah..peerhhh..
tym tu......hmmm try lagi n siap suruh nina tgk n check betol ke x no tu..
bila dh byk kali still sama..hani sedapkan hati hani ckp maybe dyorang x sempat kot hari jumaat tu..
so hani just biar tapi masih dgn harapan yg hani akan dapat barang dalam minggu tersebut yakni minggu lepas..

then, hari selasa hani pergi klinik gigi so ingat nk amek barang tu skali laa..
then bila hani call lagi sekali zalora..n kali ni hani mmg cakap terus dgn dy pnya bahagian customer service..
bila hani bagi no order semua, dy cakap barang hani dalam proses pemunggahan dekat gudang...
hani pun whatttttt????
fiuhhhhhh.... =.="
after so many days...baru nk punggah???okkkk..ffooiinnneeee....
so..hani letakkan target lagi..mungkin khamis hani dapat?
hani pun tunggu laa panggilan dari GDeX  hari khamis tu..mmg x dak lah sampai ke tengah hari GDeX nak call..
nak nak pulak haritu hani nk kena pegi KL..
so bila dekat KL terlupa la pasal barang tu..

then, tetiba hari isnin..yakni kemarin..around pukul 4.30 petang..hani dapat call dari GDeX yang kata barang hani dah sampai dekat pejabat dyorang..
at lasttt.........sampai jugak..fiuhh =.="
hani pun ckp laa yg hani akan amek sama ada hari rabu atau khamis memandangkan hani pun kt KL..

jadinya..anda bayangkanlah..berapa lama barang tu nk sampai???
lebih dari seminggu !! : /
kata bagus sangat lahh zalora ni..ternyata.. INDAH KHABAR DARI RUPA..

sebelum ni hani penah beli powerbank pineng secara online..
sgt efisyen hani rasa..
nk bagitaw bukti pembelian just bagi SEQ NO..x payah nk upload bagai..last2 dyorang nk tgk no tu jugak..
then dalam masa 2 hari dari hari hani buat pembayaran..hani dah dapat barang tu melalui pos laju..
hani mmg puji kepantasan pihak syarikat pineng branch malaysia..
sebabnya hani beli powerbank pineng tu direct terus dari kilang cawangan malaysia melalui official website pineng tu..
x melalui org tgh..

tapi untuk zalora ni..seriusly..
hani kecewa dengan service yang dyorang provide ni..
sorry zalora..
your service is truly bad !
hani pun tataw kenapa jadi mcm ni..bila tgk feedback org ramai..mcm ok ja semua..
tapi bila dh beli sendiri..
baru rasa..
adakah zalora yg dulu bukanlah yg sekarang??
entahlahh..zalora perlu tingkatkan lagi service dyorang kalau nk jaga customer..
dengan lambakan online shopping yg lain..
x mustahil zalora akan tenggelam kalau service masih sama macam ni..

jadi..tu jelah entry kali ni..
sekadar luahan hati pelanggan yang kecewa...
sekian..