About Me

alor setar, kedah, Malaysia
~HaNI AqILaH MohD HAmDi~ ~21~ ~AlUmNi AssAk(ANAK SAINS KEDAH)~ ~DiPloMa SainS, uitm Arau~ ~Si GiGi BeSi~

:)

nuffnang

~FaMiLy :)~

~FaMiLy :)~
~no matter what..family come 1st after Allah~

Saturday, March 16, 2013

~KaDaNg KaDaNg KEsEdAraN PeRlu DiCaRi~

Assalamulaikum..

salam malam sabtu..
ehh boleh cenggitu??huhu
asal boleh je ehh...

tadi..baru habis test qmt..
yeahhh..penat bulan 3..banyak test..kuiz pun boleh tahan..
tapi..biasala..sebagai student..
kena laa terima keadaan macam ni..
nanti dah keja lagi sibuk haa..keja2 kt office lagi..nk urus family lagi..haaa..
meh2..kita train dri sekarang :D

ok..sebenarnya..hani nk kongsi sumtin dgn korang semua..
hani ada tertarik dgn satu quotes ni..

" melihat kesungguhan ibu bapa demi keselesaan anak2 untk belajar , anak2 tiada lagi alasan untk tdak belajar brsungguh2 "

ok..ayat ni..bkn original datang dari hani..
tapi dari sum1 dlm fren list fb hani..
kuar dekat home..nk kata baru..x jugak..agak lama dh laa..
dy ni ada laa bau2 bacang ckit dgn hani..sedara jauh..

entah knapa..bila hani baca ni..
hati hani rasa tersentap..terus wajah mak ayah hani terbayang bayang dekat mata hani..
yaaaa..
memang x dinafikan mak ayah hani x pernah mengabaikan keperluan kami adik beradik terutamanya dalam pelajaran..
ingat lagi hani suatu ketika dahulu..
di mana hani masih bersekolah rendah dan kakak hani yg kedua,acik di sekolah menengah..
boleh dikatakan bermula malam khamis hinggalah sabtu..
ayah atau mak hani akan hantar kami ke kelas tambahan/tuisyen dekat a.setar..

a.setar tu..bukan yan ke,kota ke..
ALOR SETAR..
motifnya..nk suruh belajar sama sama dengan anak2 cina yg lain..
sebab mmg tawu,dyorg semua rajin..
dan mak ayah hani akan tunggu smpai kami habis tuisyen tu..
kadang2,klau hari jumaat..ayah terpaksa solat jumaat dekat masjid alor setar sebab x sempat nk balik rumah..

perkara ni berlanjutan sehinggalah kakak hani habis spm..
dan hani masuk sekolah berasrama..

dan pada ketika ini pulak..
dah jauh renggang dgn mak ayah..
mak dan ayah pun dh x dpt nk pantau prestasi akademik hani..
tapi..
segala keperluan harian hani, keperluan pembelajaran hani..
x pernah mak dan ayah abaikan...
dan wpun tinggal di asrama, makan percuma..
duit belanja untuk hani x pernah x cukup..dan hani rasa selalunya terlebih lebih cukup..
bila hani tolak pemberian mak ayah..
dyorg akan cakap..

"amek laa..nanti nk beli apa2 yg x cukup senang"

dan masa hani form 5..
boleh dikatakan, every week parents hani akan datang jenguk hani dekat skolah..
tanya pasal study hani..
dan yaaa...
apa saja yg hani bagi dekat dyorg tym result SPM hani??? :'(

hmmm..
dan melangkah masuk ke UiTM..
dengan 1 semangat baru..semangat berkobar kobar..
hani performed well untuk sem 1..
naik sem 2 pointer dh makin jatuh ckit..
but still good..
naik sem 3..
semuanya hancur... :'(

dan sekarang..di sem 4..x nmpk tanda2 yg hani dapat upkan balik pointer hani..
result test dan kuiz semua ke laut..
kenapa hani kenapa??
kenapa hani dh x macam awl2 masuk uitm dulu??
hani sekarang dah berubah..berubah sangat hani.. :'(

hani x kesian dekat mak ayah hani ke...
duit belanja hani x pernah x cukup..
x kesian kt ayah..pergi bendang..
panas hani....
hani kena jalan kaki dari kolej ke kelas pun dh merungut panas..
cuba bayangkan ayah..
hmm..

yaa..mmg ayah ada duit pencen..
tapi duit pencen tu saja x ckup nk tampung kprluan seharian..
nk bayar duit itu..nak bayar duit ini..
duit..mmg x pernah nk cukup...

tapi hani??
bila x ckup duit jaa..call mak..x pun call ayah..
mintak duit..dan ayh mmg ckup cpt masukkan duit bila anak2 dy mntak duit..
bnda ni since dari acik hani belajar dulu lagi..
kadang2 wktu malam pun ayh snggup pegi cash deposit kt anak2 dy.. 
dan keadaan tu berlanjutan smpai ke hani belajar skrg...

tapi..bila mak ayah harapkan 1 jaa..
dapat keputusan yg elok untuk study..
hani x dapat nk bagi pun menda tu dekat mak ayah..
kenapa hani kenapa???
susah sgt ka??
bukan mak ayah suruh pergi buat kerja part tym smbil belajar pun..
juz duduk diam2 kt uitm..
belajar sungguh2..
tu pun hani x mmpu nk buat ke??

sudah laa hani..
keluar la dari zon selesa hani tu..
sudah sudah dan cukup cukup lahh berseronok dgn kawan2..
dyorg x sama dgn hani..
dyorg lain..dyorg lain hani!!ingat tu!!
dyorg boleh gila gila..then score dlm exm..
mereka hebat hebat..mereka sgt hebat, ya Allah.. :(
nak ja hani jadi macam dyorg..

tapi hani??
hani kena fokus..kena stdy double triple dari dyorg klau nk score..
betul laa kata kata sahabat hani ni..

"hani..setiap org x sama.."

berhentilah main main hani...

final dh nak dekat..
wpun test dan kuiz kebanyakkannya semua ke laut..
hani masih ada 1 lagi chance..hani x nak menyerah sebelum final ni..

hani baru sedar sumtin yang..
hani KENA belajar untuk cakap TIDAK..
dgn menda yg hani suka..
:(

igt mak n ayah hani....

No comments:

Post a Comment