About Me

alor setar, kedah, Malaysia
~HaNI AqILaH MohD HAmDi~ ~21~ ~AlUmNi AssAk(ANAK SAINS KEDAH)~ ~DiPloMa SainS, uitm Arau~ ~Si GiGi BeSi~

:)

nuffnang

~FaMiLy :)~

~FaMiLy :)~
~no matter what..family come 1st after Allah~

Sunday, January 27, 2013

~ALLAH sebaik-baik perancang~

assalamualaikum..

ALLAH berfirman :
وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ
 yang membawa maksud :
“Dan Mereka Merancang,ALLAH juga merancang,Sesungguhnya ALLAH sebaik-baik perancang”.

lama rasanya x update belog cik hani ni :)
sibuk mungkin?
ataupun..x ada apa2 yang menarik berlaku dlm kehidupan cik hani buat masa ini..
haha poyo la hani~~

ehh..tahniah untuk kawan hani merangkap classmate hani 2006 smk ibrahim..
musfirah n ku azwan ku azhar..sape x kenal..
anak pemilik kilinik dr.azhar dan rakan2 yg merata rata ada cawangannya..haha
sebab dh mengikat tali pertunangan.. :) akhirnya..korang kan..
tym form 1 dulu x penah pulak nmpak korang sembang2 kan..haishh
lepas cik hani pindah ke mad jiwa kot cinta dyorg mula bersemi..haha
apa aku mngarut ni =.="""

ok..sebenarnya..hani nk gtaw yg hani dh melepasi 4 test untuk sem ni..
fizik, kimia dan yg terbaru..
csc n qmt lahh..
emm..cik hani nk gtaw yg cik hani x perform sebaik mungkin..
esp untuk KIMIA n QMT..
:'(

hmm..
kdg2..kita rasa mcm kita dh study habis2an dh..
org ckp apa..
kaw2 punya study dah..tpi still x ley nk perform yg terbaik..
dan mula menyalahkan takdir..ehh??#
cik hani ke yg slalu berperangai mcm gitu??
x baik ok...

sebab apa..kdg2 kita x sedar dekat mana silapnya kita..
mungkin kita study kaw2..tpi sebenarnya..kita x paham pun apa yg kita study..
betul x??
cer check balik haaa..sebab cik hani slalu mcm tu =.="
ataupun...
mungkin antara sedar atau tidak.....
kita ada mengata,mengutuk pensyarah atau guru kita..
hmmm..x berkat ilmu tu nanti :(
x dinafikan..kadang2 hani pun sama naik jaa..
TERmengata dekat tenaga2 pengajar ni...
so..mcm mna laa ilmu tu nk berkat wahai adinda hani oii...
check lagi check lagi..

but the most 1 important is..
kita kena sedar yg..
ALLAH adalah sebaik baik perancang...
mcm mana kita usaha sekali pun..perkara terakhir yg kita kena buat..
meminta dan BERTAWAKAL kepada ALLAH..
dan redha dgn sgala ketentuanNYA..

kita x da hak pun nk melawan takdir ALLAH..
tpi redha bukan maksudnya memyerah kalah tanpa usaha..
usaha itu penting..
mcm slalu org ckp..
"DO THE BEST..LET ALLAH DO THE REST"
 :)

biarlah org lain study 2 jam pun boleh skor..
tpi kita ni study 5 6 jam bru boleh nk skor..tu pun klau skor..haha
sebab kemampuan manusia ni berbeza :)
jgn samakan diri kita dengan org lain..

so..ingatlah..
bila segala kemahuan atau kehendak kita tidak tercapai..
sentiasa ingat yg..
ALLAH ADALAH SEBAIK BAIK PERANCANG..
dan..
DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2NYA..

ok..smpai sini saja kali ni..
tidak berniat untuk memberi ceramah ala2 ustazah pun..
sebab diri ni masih terlalu kerdil dalam perihal agama..
ini hanyalah satu perkongsian dari insan biasa..
insan yg merupakan hambaNYA di muka bumi ini :)

No comments:

Post a Comment