About Me

alor setar, kedah, Malaysia
~HaNI AqILaH MohD HAmDi~ ~21~ ~AlUmNi AssAk(ANAK SAINS KEDAH)~ ~DiPloMa SainS, uitm Arau~ ~Si GiGi BeSi~

:)

nuffnang

~FaMiLy :)~

~FaMiLy :)~
~no matter what..family come 1st after Allah~

Thursday, January 31, 2013

~BiLa RedHa..HiduP GeMbIrA~

assalamualaikum.. :)

kali ni..x ada la menda apa pun nk cita..
sebab life hani masih seperti biasa..
bangun pagi..pergi klas..balik klas..tdo bagai semua..
:)

cuma kali ni nk cita pasal 1 menda ni..
tapi rasanya mcm relate jugak ckit2 dgn entry sebelum ni..

redha..
semua org taw perkataan REDHA..familiar kan..
sikit sikit.. "x pa..redha jelah.."
kan kan kan??haha

tapi dlm kita slalu dok sebut tu..sbnarnya taw x maksud REDHA yg sebenar?? :)
redha x sama dgn pasrah..
jadi..apabila mulut kata redha,maka..hati kita jgn pulak pasrah..haaaa..dpt x kt situ?
hehe :p

x dala..sebenarnya..REDHA..apabila sum1 tu dapat menerima apa2 musibah atau sesuatu yang tidak diinginkan dengan berlapang dada,ikhlas tanpa menyalahkan takdir..dan berusaha untuk mengubah keadaan tersebut..

berbanding dengan pasrah..menerima sesuatu yg tidak diinginkan..masih dgn berlapang dada tetapi tidak berusaha untuk memperbaiki kondisi tersebut..

dan bila hani fikir balik..mcm keadaan hani belajar maths dulu..dapat markah sikit..sedih punya sedih tahap gaban..dan bley trima slepas 2 3 hari lps tu..tapi x amek sbarang langkah nk improvekan balik markah untuk next test..dan natijahnya???hahaha padan muka.. :p
so..itu adalah suatu pengajaran yg berguna buat hani :)

dan lagi...
bagaimana yg tidak dapat menerima sesuatu yg tidak diinginkan tersebut?ataupun..menginginkan sesuatu tetapi gagal untuk memperolehinya..seterusnya x dapat nk terima kenyataan tu..

x REDHA ke tu??
hmmm....
*thinking

hani tertarik dengan satu ayat dlm cita SETIA HUJUNG NYAWA..
haaa..tipula tataw cita tu kn..huhu
satu ayat yg WAN cakap..wan abg ersalina tu..
scene yg ersalina tgh frust menonggeng dlm bilik smbil bakar nota2 kecik dgn lilin..
ayat dy lbih kurang mcm ni laa..

"adik..kita kena redha..bila kita redha baru hidup kita gembira"

haa..lebih kurang laa..
bila fikir balik..ye la kan..selagi kita x dpt terima..x redha dgn apa yg berlaku..
selagi tu la kan hidup kita resah..x happy..
so..redha dgn ketentuan tu penting..

benda yg paling besar hani redha..
apabila kehilangan org yg hani syg sgt2..x da dah yg ke 2 ke 3 ke 4 kt dunia ni mcm insan tersebut..
dan hani taw..
bukan hani sorang yg pernah lalui menda tu..ramai lagi kt luar sana yg sma mcm hani..
apa yg penting..
REDHA.. :)
berlapang dada dgn segala ketentuan ALLAH..

dan dalam kehidupan hani sekarang pulak..
hani..hani.....emm..hani....
nk la jugak jadi mnda tu......
tapi tu laa..masa x mengizinkan.. :)
masih ada benda yg lebih penting perlu hani selesaikan..
terima kondisi tu dgn hati yg terbuka..
always be positive..
x da laa hidup pun jadi suram..asyik bermuram durja..hehe sentiasa tersenyum :D
weheeee~~
(cukup ke senyum hani tu??tambah lagi tambah lagi :D :D :D :D :D)hehe
~percayalah..dengan setiap senyuman..mampu merawat hati yg duka~ :)

 firman Allah s.w.t yang bermaksud :
" Dan alangkah baiknya jika mereka redha dengan apa yang Allah dan Rasulnya berikan kepada mereka sambil mereka berkata : ' Cukuplah Allah bagi kami , Ia dan Rasulnya akan berikan pada kami kurnianya ,Sesungguhnya pada Allah kami menuju ".
( Surah At Taubah : Ayat 59 ) 


 " Dan jika sesuatu kesusahan mengenaimu janganlah engkau berkata : jika aku telah berbuat begini dan begitu, begini dan begitulah jadinya. Melainkan hendakalah kamu katakan : Allah telah mentaqdirkan dan apa yang ia suka , ia perbuat ! " Kerana sesungguhnya perkataan : andaikata... itu memberi peluang pada syaitan " . (Riwayat Muslim)

ok la setakat ni saja kali ni..
dan sekali lagi..
sy tidak berniat mencoret seperti seorang yg bijak pandai..
hanyalah melalui pengalaman hidup..
melihat kehidupan melalui pancaindera yg dipinjamkan ALLAH..
dan masih cuba memperbaiki diri dalam meniti kehidupan ini..:)

hani ni..
kadang kala..hati,perbuatan,perkataan,appearance..masih belum sempurna dan tersasar juga dari landasannya..


sekian..

Sunday, January 27, 2013

~ALLAH sebaik-baik perancang~

assalamualaikum..

ALLAH berfirman :
وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ
 yang membawa maksud :
“Dan Mereka Merancang,ALLAH juga merancang,Sesungguhnya ALLAH sebaik-baik perancang”.

lama rasanya x update belog cik hani ni :)
sibuk mungkin?
ataupun..x ada apa2 yang menarik berlaku dlm kehidupan cik hani buat masa ini..
haha poyo la hani~~

ehh..tahniah untuk kawan hani merangkap classmate hani 2006 smk ibrahim..
musfirah n ku azwan ku azhar..sape x kenal..
anak pemilik kilinik dr.azhar dan rakan2 yg merata rata ada cawangannya..haha
sebab dh mengikat tali pertunangan.. :) akhirnya..korang kan..
tym form 1 dulu x penah pulak nmpak korang sembang2 kan..haishh
lepas cik hani pindah ke mad jiwa kot cinta dyorg mula bersemi..haha
apa aku mngarut ni =.="""

ok..sebenarnya..hani nk gtaw yg hani dh melepasi 4 test untuk sem ni..
fizik, kimia dan yg terbaru..
csc n qmt lahh..
emm..cik hani nk gtaw yg cik hani x perform sebaik mungkin..
esp untuk KIMIA n QMT..
:'(

hmm..
kdg2..kita rasa mcm kita dh study habis2an dh..
org ckp apa..
kaw2 punya study dah..tpi still x ley nk perform yg terbaik..
dan mula menyalahkan takdir..ehh??#
cik hani ke yg slalu berperangai mcm gitu??
x baik ok...

sebab apa..kdg2 kita x sedar dekat mana silapnya kita..
mungkin kita study kaw2..tpi sebenarnya..kita x paham pun apa yg kita study..
betul x??
cer check balik haaa..sebab cik hani slalu mcm tu =.="
ataupun...
mungkin antara sedar atau tidak.....
kita ada mengata,mengutuk pensyarah atau guru kita..
hmmm..x berkat ilmu tu nanti :(
x dinafikan..kadang2 hani pun sama naik jaa..
TERmengata dekat tenaga2 pengajar ni...
so..mcm mna laa ilmu tu nk berkat wahai adinda hani oii...
check lagi check lagi..

but the most 1 important is..
kita kena sedar yg..
ALLAH adalah sebaik baik perancang...
mcm mana kita usaha sekali pun..perkara terakhir yg kita kena buat..
meminta dan BERTAWAKAL kepada ALLAH..
dan redha dgn sgala ketentuanNYA..

kita x da hak pun nk melawan takdir ALLAH..
tpi redha bukan maksudnya memyerah kalah tanpa usaha..
usaha itu penting..
mcm slalu org ckp..
"DO THE BEST..LET ALLAH DO THE REST"
 :)

biarlah org lain study 2 jam pun boleh skor..
tpi kita ni study 5 6 jam bru boleh nk skor..tu pun klau skor..haha
sebab kemampuan manusia ni berbeza :)
jgn samakan diri kita dengan org lain..

so..ingatlah..
bila segala kemahuan atau kehendak kita tidak tercapai..
sentiasa ingat yg..
ALLAH ADALAH SEBAIK BAIK PERANCANG..
dan..
DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2NYA..

ok..smpai sini saja kali ni..
tidak berniat untuk memberi ceramah ala2 ustazah pun..
sebab diri ni masih terlalu kerdil dalam perihal agama..
ini hanyalah satu perkongsian dari insan biasa..
insan yg merupakan hambaNYA di muka bumi ini :)