About Me

alor setar, kedah, Malaysia
~HaNI AqILaH MohD HAmDi~ ~21~ ~AlUmNi AssAk(ANAK SAINS KEDAH)~ ~DiPloMa SainS, uitm Arau~ ~Si GiGi BeSi~

:)

nuffnang

~FaMiLy :)~

~FaMiLy :)~
~no matter what..family come 1st after Allah~

Thursday, May 30, 2013

~BeRinGiN 38..a ThoUsAnD meMoriEs TheRe~

assalamualaikum..

hai hai..
lama x cerita sini kan.. :)
almaklumlah..
hani baru cuti..erkkk!!
kesian kan..huuuuu~~~

tapi apa2pun..
semuanya dah berakhir..harap2, keputusan hani kali ni cemerlang gemilang terbilang..
ecewah..
haha
x delaa..just tawakal kpada Allah..we've done our best :)

'WE' ???
yeahhh we...
hani dan rakan2 seperjuangan hani yang lain...

sebulan...rasa mcm lama..
tapi hakikatnya..pejam celik pejam celik..
kejap ja da habis..
dan kolej beringin..menjadi saksi..kisah suka duka segelintir pelajar seperti kami..
yang ingin menebus kembali kesedihan, kegagalan yg lalu..

*amboi hani ayat....ini semua poyo!!haha :p

x da laaa..
tpi wktu short sem ni la hani, pertama kalinya hani jejak pasar malam arau ok..
after 4 sems..i've been there..dan hari itu adalah kali pertama!
pity on me... :/
haha 

pada mulanya..hani ngaku hani mungkin agak berat hati..
agak kekok..canggung untuk tinggal bersama mereka..
yelah..hani sebelum ni tidak laa terlalu rapat dengan mereka..yg rapat pun, dgn ija laa..tapi, of course la kami kenal sbb group kami rapat antara satu sama lain..
tapi after a few days, yeah..hani rasa selesa dgn mereka..dan mereka menerima hani..thanx so much :')
and 1 more thing that i can see is..they are matured! yes! :) they act like they are 20 y/o..
bkn mcm hani..umo 20..tapi perangai..fiuuuwwwww~~~
huhu

ok..now, let me introduce them..my housemates, for this 1 month short sem.. :)

1.
ija..


- thanks sebab banyak tlg hani :) bwak hani g basuh baju..auww! hehe-
- org pertama taw result hani+spontan hug ija..perkara yg jarang2 hani buat =.=" sorry sebab gerakkan ija..huhu-
- thanks jugak sebab teman study kt BK and dengar cerita2 gatai hani sbelum tdoq..haha-
thanks untuk semua :)

2.
atiqah..


- sama jugak dgn ija..thnks sebab penah bwak hani basuh baju =.=" ouhh..malas betul hani kan..huhu -
- thanks sebab slalu menjawab pertanyaan hani berkaitan maths..act, u r smart in mathematics :) i really can see it..kalau x, x ada la ayat.. "saya kalau ada company, sy amek kamu kerja dgn sy!" haha :p-
- maksih sbb bwak moto p beli mkn kalau hani mls, n teman hani p beli ayaq tgh2 malam buta =.="-
-thanks jugak melayan hani yg banyak mulut ni bercerita =.="-

3. 
nana..


- kadang2 boleh tergelak besaq dgn gaya nana ni.. -
- org paling semangat dgr suria cinta bersama dj lin..siap buat dedication lagi tym stdy! haha :p -
- org paling rajin bab mengemas rumah..hani boleh perasan..mau x, sbelum tdo mlm2, msti nana akn kemaskan meja tgh tu dlu smpai clean..then bru msuk tido..cer kalau hani, sumpah ku biar ja meja tu gutu..sebab dh ngantuk sgt..huhu -
thanks nana :D

4. 
iffah..


- i think..im the only one who call her 'iffah'.. =.="-
- sgt suka jadi mamapaparazi rektor..hahaha-
- org lain panggil nani..tapi hani dh tebiasa..huhu-
-but, sumtym..i hate when people call her 'nani'..sebab hani slalu TERperasan..yg dyorang panggil hani..ashame on you hani!! rasa nk p menyorok dlm loker tym tu..bkn sekali,dua kali, 3 kali..tapi berkali kali =.="..huhu-
- yg ni pun rajin jugak bab menonyoh toilet semua..hehe..-
-kadang2..kami panggil dy bibik :D-

5. 
dayah..

t

- ok..ni dayah..org yg paling kurang tdo dlm rumah tu..huhu klau tdo lebih, komfem sakit kpala..-
- so, slalu pagi2 akan nmpk dy dgn tiqah dok stdy..-
- thanks sebab bwak kami p makan kt maicafe..hehe :D-
-thanks jugak sebab bagi pinjamkan hani keta tym nk g amek acik, ayu n ain dulu..-
- but the most important is..thanks sebab sudi berikan teh strawberry bharat tu..yg rasanya menjadi minuman utama untuk breakfast atau waktu2 lapar..hehe ;p-

so..ni lahh housemates hani untuk sebulan haritu..
hani nk mintak maaf kalau sepanjang kita bersama ni..
hani ada terlanjur dalam percakapan..menggores hati kalian..
-hani ni mmg kasaq kalau cakap =.="
terima kasih kerana byk membantu..
terima kasih kerana menerima hani dlm keluarga kalian..
terima kasih untuk segala2nya...

semoga kita memperoleh keputusan yang cemerlang nanti..in shaa Allah! :')

Monday, April 29, 2013

~ArAu Dan PaNaS~

assalamualaikum..
wuhuhuu..
dah lewat malam hani..
x nak tdo ke?
huhu

hani tgh doa bagi hujan ni =.="
ada dgr guruh2 ckit..huishhh
klau hujan malam ni..sodapppp tido ni :D

dh la petang tadi panas gilaaaa aihhh..
tido pun berpeluh peluh..haishhh
mimpi pulak buruk =.=""

jaga2 dh 5.30 ptg..perhhh..kau keja membuta je hani ehh kt sini..
haha
pstu sembang2 dgn tiqah..
terkeluar pasal ais kacang..haaa..tunggu lagi..
lepas solat..
hani dgn tiqah rempit terus g bli ais kacang..
naik moto hani..
sebab malas nk bawak..
so tiqah yg bawak hani..hehe :p

so..dapat2 ais kacang..terasa kelegaan di situ..
haha

esok n lusa puan noorsham x da..
tapi ganti dgn puan jasmani..
x knal la pulak sebelum ni..
nk cover chapter 4..

harap2..semuanya ok esok..
:)
k laa..
malamssss semua..

Friday, April 26, 2013

~peTaNg JumAat..PetAng RehAt :D~

assalamualaikum

:)
hyep2..sihat2 belakakah??
hehe

yarhh..petang jumaat ni..
bosan pulak terasa..
tadi mengantuk gilalala lps balik klas..
elok dah basuh baju,mandi siap..
fresh pulak terasa haaa :D
yg lawaknya..nk g basuh baju boleh siap tumpang tiqah naik moto..
jauh sgt tmpt basuh baju pun =.="
so..alang2 tiqah nk g oren beli lunch..
hani tumpang sekali..hewhew :p

tapi tadi rumah sunyi jep..kwn2 lain semua tido..
ija pulak ada klas..
mmg bosan lahhh dlm bilik sorang2..

so fikir punya fikir..
hani baru teringat nk habiskan cita JUJUR AKU DAYUS yg hani tgk x habis petang kemarin..
hehe
sedih kot cita tu..sob sob :'(



pastu sambung cita CERITA KITA pulak..
tah cita hape hani tgk..
lembab gilaa jalan cita dy =.="



n tadi..alhamdulillah..
selesai sudah kuiz 1..dan habis dh chapter 2 dgn 3..haaa..ada lagi 3 chapter :D
minggu depan test =.="
wish me luck babehhh..hehe

n klas..so far so good..
puan noorsham ajar best gilaa..huhu :D
wpun hani slalu 'kena'..adoyai..
redha jelah..........haha
tapi srius cakap..klas dy gempak gilaa..
dan..harap2 ini yang terakhir..dan semuanya berjalan dgn lancar..
aminnnn...

so..ptg ni..moh lerrr kiterr rempit ramai2 ke pasar malam arau..
haaa..tgh hari pun belum makan ni...
=.="
1st tym kot nk p pasar malam arau..
even dh 4 sem kt arau ni..
huhu

okai..jumpa lagi nanti yawww! :D

Monday, April 22, 2013

~SiKit PuN JaDiLa~

assalamualaikum..

sedih sikit rasa hati..
hani tunggu kot..tunggu sumtin dari dia..
k fine..
NOTHING!

x pa laa..mungkin dia x rasa apa yang hani rasa..
mungkin.......
kadang2 x penting pun sesuatu benda tu..
sama ada berkesan atau x untuk diri ni..

yg penting...
ikhlass..
yess..ikhlas..

Friday, April 19, 2013

~UiTM arau vs UiTM penang~

assalamualaikum..

dah makan ke??
hehe
kau tanya..then kau jawab sniri la hani ehh..
bajet readers kau tu jwb kau bley dgr pulakk =.="

orait orait..
nk cita yg haritu..hani g uitm penang..
haaaa..1st tym tau..
hewhewhew ^_^
saja g jumpa mira haa..kenal??x kenal??
buat2 kenal jelah ehh.. =.='

plan punya plan.. (mcm nk g jauh gileww) haha
decide nk g hari ahad..sebab paper last mira hari ahad tu..
hani terpksa g sorang dari kedah sbb kwn2 terdekat semua ada hal..
bekton baru nk balik umah pagi ahad tu..
nini pulak mungkin ada hal kot x dapat nk join..
so..x de sape2 la yg dpt pegi dgn hani..
huuuuu~~sedihh.. >>>konon laa.. :p

tapi x pa..berbekalkan semangat yang ada..
hani tetap meneruskan perjuangan hani ke uitm penang..cewahhh!puihhhh hani!
kau x yah nk semangat sangat okehh!haha

so..1st skali sblum ke uitm..
hani kena g amek dyni dlu dekat jeti..
hani gerak dari kota after isi minyak semua dlm pkul 9.10pagi x silap..mesej dyni semua kata dh gerak..
kluar tol pendang..
then..tup2..pkul 10 dh smpai exit sg dua/bagan ajam..
dengan yakinnya...hani exit ikut situ..
pstu..mula rasa pelik..knpa jln nk ke jeti ni pelik smcm je..
hani penah jugak byk kali ke jeti tu..sebab ayh hani suka sungguh naik feri dari naik jambatan klau nk ke pulau..
bila makin ragu2..hani pun call laa dyni..tnya jalan..dannnnn...
ahaaaaa!!!
1-0 hani...
kau dh silap jalan!! padan muka =.="

nasib lahh tmpt uturn x jauh sgt..patah balik..
ibu dyni ckp exit ikut butterworth..
so,hani pun masuk highway balik dan exit butterworth..
alhamdulillah..btul :D
sebab hani mmg cam petronas+mcd sebelah kiri tu..masa exit sg.dua..dua benda tu x da..huhu
pastu..dpt laa msj dari dyni..dok beletiaq apa tataw =.=' hahaha
ckp lajunya hani bawak..jap jaa dh smpai..
padahal hani bwak x lbih 110km/j ok..
i pemandu berhemah ok...
INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG ^_^
mb sebab dh lalu highway..cepat smpainya..

alhamdulillah..akhirnya smpai jugak jeti dgn slmtnya..huhu
tym hani smpai tu..dyni blum smpai..
hani pun decide nk tnggu dy kt tmpat bas2 tu..
lalu ja situ..huishhhh!!dlm hati.. "aku dekat bombay ke nii????" hahhaa
ramai gilaaa laaa mat2 bangla..
dgn siamnya..
nk duduk kt krusi tu mmg x laa..penuh semua..
dua kali kot hani pusing kt situ..mcm org x da tujuan sorang2..tapi muka nk yakin..mcm org nk bli tiket je..haha
last2,hani decide nk tnggu dyni kt tmpt pejalan kaki untuk yg naik feri tu..
tnggu pnya tnggu..yeahhhh!muncul jugak cik diyanahani ibrahim ni haaa...

pstu kitorang trus gerak g uitm penang..
berbekalkan gps iaitu ibu dyni..smpai jugak kami dgn slmtnya ke uitm..
wlupun,tersilap ckit nk masuk tol kubang semang.. =.=" haha
tpi boleh uturn..yeahhh!naik kereta dgn hani mmg slalu mcm ni ok..
slalu uturn..dan klau x uturn..kita reverse..ok dapat???
hanya org yg penah naik dgn hani je akan faham,,hahaha :p

smpai uitm dlm pkul 11.30..mmg awal pun..


mira habis paper kul 12..pstu dy ckp bagi msa kat dy setengah jam nk peluk cium kawan2 dy..
yelah..budak nk praktikal pas ni..huhu

masa nk masuk uitm tu..pakgat tu x prasan kereta hani sbb dy dok sembang..
so x da la nk kena pakai pas bagai..
fiuhhh..pakgat uitm penang mmg cerewettt tahappppp...
klau pakgat arau..
kau angguk ckit je..
terus dpt masuk..hahha
:p
kami masuk pusing2 dulu uitm..kampus penang x la sebesar uitm arau..
tapi jauh lebih moden laaa..
teruja kami tgk kolej dyorang+library+foodcourt..nk banding dgn hafa..huhhhhh!!

pstu..kami pun tnggu jela mira dpn dewan utama tu..
parking betul2 depan pintu utama kau..
kelasss kauuu nyahhhh!hahaha
dgn ada budak2 dok kt tangga..kluar awl lettewww..huhu
tnggu pnya tnggu..
akhirnya..nmpk segerombolan student kluar..
yeahhhh..akhirnya berakhir juga penantian ini :D

nmpk la dyorang dok cium2,peluk2 semua..tiba tiba..
dari jauh nmpk si baju merah menyala..haaaa...merah kauuuu!!haha
menuju ke PHT..amboihhh..jwb final pakai baju merah menyala haaa mira ni..huhu
dy msuk je kereta trus kitorang gerak..masa nk kuar tu,terserempak dgn bestfren mira kt sana..
3 org tgh jalan kaki nk balik kolej..
so,alang2 dh sekali jalan..
hani tumpangkan jela dyorang skali smpai kolej..

pstu g makan semua kt jusco..


msa nk g jusco tu x da la msalah sgt psl jalan..
sbb hani igt lagi jln nk ke sana..sbb penah g jusco sbelum ni..
kira dgn mira ni 2nd tym laa..jalan2 jap semua...
pastu balik..

haaaaaa..masa nk masuk uitm kali kedua ni laaa...
kecerewetan pak gat tu terserlah yg amattttt..
mula2 dy suruh mira kluar tunjuk kat matrik then hani kena park keta kt tepi dlu..
pastu hani pulak haaa kena tinggal i/c bagai kt pakgat tu n kena amek pas pelawat..
dah tu kena warning siap..JANGAN NAIK KOLEJ!
wahahaha..i nak naik jugak!nak naik jugak!bluekk bluekkk :p

so..masa nk hantar mira balik kolej..
hani naik skali..nk tumpang solat..
dan..wahahahaha!!!teruja kau nyahhhh tngok kolej dyorang!!
cantikk bangetttt sihhhh..
masuk rumah dyorang..
dgn almari cantik..meja study ada rak buku melekat kt dinding..hahaha


kat arau..i letak buku i atas loker okehhhh =.="

masuk toilet pun..adoyai..dua toilet dlm rumah..


pendek kata..
sungguh selesaa!!! :D
katil semua single..


ish3..tu klau sapa nk duk luar lagi tu..
ku x tau la nak kata apa...
x reti nk syukur ka hapaaa..huhu

then..dlm pkul 4 hani pun gerak balik...
dyni dh balik awl dh..
ibu dy datang amek kt uitm..
pstu nk g tgk adik dy kt soksek..

tula pngalaman pertama hani masuk ke uitm penang.. :)

~MeNgHiTuNg HaRi~

assalamualaikum..
selamat pagi..
alhamdulillah..masih dipinjamkan nyawa ini oleh Sang Pencipta untuk melihat kebesaranNya di muka bumi ini..
Allahuakbar :')

tinggal brapa hari ja lagi sblum hani kembali menggalas tanggungjawab hani sbgai seorg pelajar..
melunaskan satu perkara yg masih belum selesai..
tatkala rakan2 dan sahabat handai yg lain meluangkan masa bersama keluarga di rumah..
dlm perjuangan, perlukan pengorbanan hani..
this is the way that you choose..
remember hani :)


mungkin dulu..hani tidak melakukannya bersungguh sungguh...
mengalah terlalu awal sebelum berjuang di medan peperiksaan..
dan natijahnya..air mata ini deras berguguran apabila mata tertancap pada keputusan peperiksaan..

kata org..benda lepas jgn dikenang..
bukan kata org sahaja..hani juga kadang kala gemar berkata sedemikian..haha
namun, kadang kala benda lepas boleh dijadikan pengajaran untuk diri ini..

maka, slepas ini hani..berusaha lahh bersungguh sungguh..
jgn mengalah sebelum bermula..
berjuang sehingga ke akhirnyaa..


kata seorang sahabat ini..
anggaplah ini satu peluang..
peluang yang diberikan oleh Allah untuk hani..
dan menggantikan kesedihan hani dahulu dgn satu kegembiraan kelak..
:')
in shaa Allah..terima kasih ya sahabat..



bercerita mengenai sahabat ini..
kali ini perjuangan hani tanpa mereka..
jauh di sudut hati..sebenarnya hani terkesan juga tanpa mereka di sisi..


namun, hani rasa perkara ini hanyalah perkara kecil yang hani yakin hani boleh tangani..
:)
walaupun semuanya 'baru' nanti..
in shaa Allah..
everything s gonna be well..

do pray for me.. :)

 ~jgn diganggu seseorang yg tibatiba berdiam diri kerana mungkin dia sedang memikirkan sesuatu yg besar~

Monday, April 1, 2013

~i really need THEM!~

macamana..
bagaimana....
lagumana..
hmmm...

hani...nk berada dlm 1 environment baru nanti...
teman ke kelas berubah..
teman pergi makan pun berubah...
hmm..

rasa canggung??
x betah??
kekok???

:'(

wpun jz 1 bulan..
i really need THEM...
T.H.E.M :'(

come on hani...
diri sendiri yg pilih jalan ni..
x pa..kadang2 bersendiri tu pun bagus..
(ayat sedapkan hati)

 

sungguh..serius..
hani bukan yg mudah nk cepat 'masuk' dgn org..
wpun hani dh kenal lama org tu..
arghhh!!
but..they are truly nice towards me.. :') thanx a lot..

igt motif utama hani...motif utama untuk sebulan tu..
yg remeh temeh tu tlg laa abaikan hani......
nanti nk sambung degree pun bukan dgn kwn2 rapat hani kan...

mak...adik nk berulang laaaaaaa :'( nk dok umah...........


Saturday, March 16, 2013

~KaDaNg KaDaNg KEsEdAraN PeRlu DiCaRi~

Assalamulaikum..

salam malam sabtu..
ehh boleh cenggitu??huhu
asal boleh je ehh...

tadi..baru habis test qmt..
yeahhh..penat bulan 3..banyak test..kuiz pun boleh tahan..
tapi..biasala..sebagai student..
kena laa terima keadaan macam ni..
nanti dah keja lagi sibuk haa..keja2 kt office lagi..nk urus family lagi..haaa..
meh2..kita train dri sekarang :D

ok..sebenarnya..hani nk kongsi sumtin dgn korang semua..
hani ada tertarik dgn satu quotes ni..

" melihat kesungguhan ibu bapa demi keselesaan anak2 untk belajar , anak2 tiada lagi alasan untk tdak belajar brsungguh2 "

ok..ayat ni..bkn original datang dari hani..
tapi dari sum1 dlm fren list fb hani..
kuar dekat home..nk kata baru..x jugak..agak lama dh laa..
dy ni ada laa bau2 bacang ckit dgn hani..sedara jauh..

entah knapa..bila hani baca ni..
hati hani rasa tersentap..terus wajah mak ayah hani terbayang bayang dekat mata hani..
yaaaa..
memang x dinafikan mak ayah hani x pernah mengabaikan keperluan kami adik beradik terutamanya dalam pelajaran..
ingat lagi hani suatu ketika dahulu..
di mana hani masih bersekolah rendah dan kakak hani yg kedua,acik di sekolah menengah..
boleh dikatakan bermula malam khamis hinggalah sabtu..
ayah atau mak hani akan hantar kami ke kelas tambahan/tuisyen dekat a.setar..

a.setar tu..bukan yan ke,kota ke..
ALOR SETAR..
motifnya..nk suruh belajar sama sama dengan anak2 cina yg lain..
sebab mmg tawu,dyorg semua rajin..
dan mak ayah hani akan tunggu smpai kami habis tuisyen tu..
kadang2,klau hari jumaat..ayah terpaksa solat jumaat dekat masjid alor setar sebab x sempat nk balik rumah..

perkara ni berlanjutan sehinggalah kakak hani habis spm..
dan hani masuk sekolah berasrama..

dan pada ketika ini pulak..
dah jauh renggang dgn mak ayah..
mak dan ayah pun dh x dpt nk pantau prestasi akademik hani..
tapi..
segala keperluan harian hani, keperluan pembelajaran hani..
x pernah mak dan ayah abaikan...
dan wpun tinggal di asrama, makan percuma..
duit belanja untuk hani x pernah x cukup..dan hani rasa selalunya terlebih lebih cukup..
bila hani tolak pemberian mak ayah..
dyorg akan cakap..

"amek laa..nanti nk beli apa2 yg x cukup senang"

dan masa hani form 5..
boleh dikatakan, every week parents hani akan datang jenguk hani dekat skolah..
tanya pasal study hani..
dan yaaa...
apa saja yg hani bagi dekat dyorg tym result SPM hani??? :'(

hmmm..
dan melangkah masuk ke UiTM..
dengan 1 semangat baru..semangat berkobar kobar..
hani performed well untuk sem 1..
naik sem 2 pointer dh makin jatuh ckit..
but still good..
naik sem 3..
semuanya hancur... :'(

dan sekarang..di sem 4..x nmpk tanda2 yg hani dapat upkan balik pointer hani..
result test dan kuiz semua ke laut..
kenapa hani kenapa??
kenapa hani dh x macam awl2 masuk uitm dulu??
hani sekarang dah berubah..berubah sangat hani.. :'(

hani x kesian dekat mak ayah hani ke...
duit belanja hani x pernah x cukup..
x kesian kt ayah..pergi bendang..
panas hani....
hani kena jalan kaki dari kolej ke kelas pun dh merungut panas..
cuba bayangkan ayah..
hmm..

yaa..mmg ayah ada duit pencen..
tapi duit pencen tu saja x ckup nk tampung kprluan seharian..
nk bayar duit itu..nak bayar duit ini..
duit..mmg x pernah nk cukup...

tapi hani??
bila x ckup duit jaa..call mak..x pun call ayah..
mintak duit..dan ayh mmg ckup cpt masukkan duit bila anak2 dy mntak duit..
bnda ni since dari acik hani belajar dulu lagi..
kadang2 wktu malam pun ayh snggup pegi cash deposit kt anak2 dy.. 
dan keadaan tu berlanjutan smpai ke hani belajar skrg...

tapi..bila mak ayah harapkan 1 jaa..
dapat keputusan yg elok untuk study..
hani x dapat nk bagi pun menda tu dekat mak ayah..
kenapa hani kenapa???
susah sgt ka??
bukan mak ayah suruh pergi buat kerja part tym smbil belajar pun..
juz duduk diam2 kt uitm..
belajar sungguh2..
tu pun hani x mmpu nk buat ke??

sudah laa hani..
keluar la dari zon selesa hani tu..
sudah sudah dan cukup cukup lahh berseronok dgn kawan2..
dyorg x sama dgn hani..
dyorg lain..dyorg lain hani!!ingat tu!!
dyorg boleh gila gila..then score dlm exm..
mereka hebat hebat..mereka sgt hebat, ya Allah.. :(
nak ja hani jadi macam dyorg..

tapi hani??
hani kena fokus..kena stdy double triple dari dyorg klau nk score..
betul laa kata kata sahabat hani ni..

"hani..setiap org x sama.."

berhentilah main main hani...

final dh nak dekat..
wpun test dan kuiz kebanyakkannya semua ke laut..
hani masih ada 1 lagi chance..hani x nak menyerah sebelum final ni..

hani baru sedar sumtin yang..
hani KENA belajar untuk cakap TIDAK..
dgn menda yg hani suka..
:(

igt mak n ayah hani....

Sunday, March 10, 2013

~bercanda suka ria~ :D

assalamualaikum..

yoyoyoyohhh!!
long tym no see bro :D

"yoyoyoyohhh??" =.=""
behave hani behave..
cakap nk jadi perempuan melayu terakhir..
PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR??
what derrr????
euwww..yuckksss!!
hahaha

ok ok..jangan merepek..jangan melalut..
sebelum tu nk gitaw yg hani ada 2 test hari ni...
kimia dgn csc..

motif???
x da motif apa2 puunnnnnnn....
haha

ok..nk cita yg haritu hani ada join tournament bowling..
TOURNAMENT???ouwwwww!!kelass kau nyahhhhh...hahaha
ehh2..cop2!!bowling org panggil tournament gak ehh?? *noob 3 saat* =.="

ok ok..x kisah la apa pun..
hani join boling piala timbalan rektor kot klau x silap...
bukan apa..saja gedik gatai gelenyarrr ja nk join..sebab rasa gatai nk main sumtin yg dah sgt keterlaluan..
x dpt nk dibendung lagi..
dan ttba dgr ada announcement pasal game ni..trus ajak partner hani tym main bowling kt skolah dulu join..
sapa lagi..DIYANAHANI lerrrrr.....huhuhu

*teringat pulak zaman pegi training kt park avenue bowl,taman sejati,sp*

nk dikata terer tu..jauh skali laaa..hahahaha
tapi saja2 ja main..
so,1 kolej hntar 2 team..
1 team 4 org..
team hani ada diyanahani,nina n ayu..kwn seKOS diyanahani..mewakili kolej dahlia..
tidak keterlaluan jika dikatakan kami jugak mewakili FAKULTI SAINS GUNAAN..
sebab..2 org diploma sains..2 orang diploma kimia industri..
boleh mcm gitu??? =.="

dah la hani dengan nina ja pakai jersey sukol..
yg lain2 semua pakai baju dahlia biru gelap tu..
ajojo
malam sebelum tu rasanya sembang2 dgn dyni nk pkai bju sukol..
tgk2 dy x pakai punnnnn.. =.="
tapi x kesah laa..janji ada baju okeh :p

so..kami kena main 3 game..
nk kata byk tu..x la sebanyak main tym skoah dulu..6 game klau x silap..
tapi 3 game tu dh ckup membuatkan hani..
MENGANTUK..haha
yela..start lambat kot..beriya jaa 7.45 berkumpul..8.20 mcm tu la baru nk gerak g the store.. =.="

habis main dlm kul 11.30 malam mcm tu laa..
keputusan yg sangat TIDAK COMEL untuk hani..

game 1 : 111
game 2 : 163
game 3 : 119

tapi ayu tu..
perhh..mmg dahsyat sgt =.="
rasanya dy la penyumbang terbesar untuk team dahlia (b) ni..hahaha

last2..kami dapat no 10 dari 20 grup..hahaha
oittt2!!!jgn gelak lebih2...
kolej siswi no 2 ok...
kira ok la tu kan..hahaha
kalah dengan kolej beringin...
memang laa start no 7 smpai juara semua lelaki yg conquer..
=.=""

apa2 pun..kira malam tu dpt la lepaskan gian nk main sumtin..hehehe

 ~ok..hani nk menari tu =.=""~


Thursday, March 7, 2013

~i WoNdEr WhY~



I remember the time not long ago..

when we laughed and shared it all..

we hung out almost anywhere..

with one another..

we were always together..

but now...

our strong bond remains in the past......

and...

it is a very very very sad thing for me.... :'(

Saturday, February 23, 2013

~TeSt SaNa..TeSt SiNi~

assalamualaikum..
selamat pagi :)

awl pulak hani bangun hari ni ehh..
hehe
ehh..slalu awal apaa..haaaa... :p

tapi harini cuaca kt arau..perhhh..
pagi yang tersangatlah nyaman..
sampai sekarang redup lagi ni+ada angin2 ckit..fiuhhhh =.="
tapi mata dah x boleh nk tido dh..

ok..semalam budak2 diploma sains ada test fizik..
budak2 bisnes test MGT..
kiranya dalam bilik semalam..msing2 dok struggle..
berhempas pulas bagai untuk test masing2..haha
(padahal dok stress je byk :p)

dan test semalam..ok ok laa..
x ok sgt..tidaklah x ok sgt..
biasa2 jaa :) alhamdulillah..

tapi siang tu mmg sedih gilaaa pun..
dapat test 1 kimia..
seperti yang dijangka la kan................
hmmmmm....
malas nk ckp la..
lagi sedih bila ramai ja dapat A..
hani??
adoyaii..sedih sangat!
kiranya hani makan tengah hari dlm keadaan sedih la semalam..haha

sedih yg teramat..
smpai laa hani tersedar..
hani x boleh trus sedih..sebab malamnya hani ada test fizik..

so,habis ja test fizik semalam..
mmg hani asyik gelak jaa..mcm org yg tgh terlalu gembira..
x dak apa2 masalah..
yeahh!!

tapi sebenarnya hani dh malas nk fikir pasal test..
so,habis semalam mmg hani hungga3 pun..haha
konon nk qada' balik siangnya yg sedih bapak tuuuu..huhu
so,klau sapa2 tgk hani semalam..
jgnlaa igt hani happy sgt2 tu sebab boleh jwb test..
hani just..malas nk fikir dh..seriusss..
tapi lepas ni kena fikir balik laa...huhu
jz rehatkan otak jap dari fikir pasal test..
TEST..TEST..TEST.. *sigh*

padahal test semalam kn..
nk cari magnification pun tergedik gedik..x taw la betol ke x hani buat..
nmpk pelik gila jawapan hani.. =.="
hmmm...
tapi benda dh buat..
tawakal jelah..hope,evrything s gonna be fine..
in shaa Allah :)

harini..
nk buat apa ehh???
dayah g a.setar..
qis g kenduri kt penang..
naa g kenduri kat kangar..
haniii????
arghh....hmmmm :(
x kan dok dlm bilik sorg2 lagi....
sum1..please pick up me to somewhere..
somewhere i belong..cewahhh!!
merepek apa hani oiii...
p study nuu!!!!hahaha :p

harap2 ada yg nk kluar..
kiterrr nk itotttttttt :p
kalau ada laa..
kalau x..terperap dlm bilik laa...
once gain..*sigh*

Thursday, January 31, 2013

~BiLa RedHa..HiduP GeMbIrA~

assalamualaikum.. :)

kali ni..x ada la menda apa pun nk cita..
sebab life hani masih seperti biasa..
bangun pagi..pergi klas..balik klas..tdo bagai semua..
:)

cuma kali ni nk cita pasal 1 menda ni..
tapi rasanya mcm relate jugak ckit2 dgn entry sebelum ni..

redha..
semua org taw perkataan REDHA..familiar kan..
sikit sikit.. "x pa..redha jelah.."
kan kan kan??haha

tapi dlm kita slalu dok sebut tu..sbnarnya taw x maksud REDHA yg sebenar?? :)
redha x sama dgn pasrah..
jadi..apabila mulut kata redha,maka..hati kita jgn pulak pasrah..haaaa..dpt x kt situ?
hehe :p

x dala..sebenarnya..REDHA..apabila sum1 tu dapat menerima apa2 musibah atau sesuatu yang tidak diinginkan dengan berlapang dada,ikhlas tanpa menyalahkan takdir..dan berusaha untuk mengubah keadaan tersebut..

berbanding dengan pasrah..menerima sesuatu yg tidak diinginkan..masih dgn berlapang dada tetapi tidak berusaha untuk memperbaiki kondisi tersebut..

dan bila hani fikir balik..mcm keadaan hani belajar maths dulu..dapat markah sikit..sedih punya sedih tahap gaban..dan bley trima slepas 2 3 hari lps tu..tapi x amek sbarang langkah nk improvekan balik markah untuk next test..dan natijahnya???hahaha padan muka.. :p
so..itu adalah suatu pengajaran yg berguna buat hani :)

dan lagi...
bagaimana yg tidak dapat menerima sesuatu yg tidak diinginkan tersebut?ataupun..menginginkan sesuatu tetapi gagal untuk memperolehinya..seterusnya x dapat nk terima kenyataan tu..

x REDHA ke tu??
hmmm....
*thinking

hani tertarik dengan satu ayat dlm cita SETIA HUJUNG NYAWA..
haaa..tipula tataw cita tu kn..huhu
satu ayat yg WAN cakap..wan abg ersalina tu..
scene yg ersalina tgh frust menonggeng dlm bilik smbil bakar nota2 kecik dgn lilin..
ayat dy lbih kurang mcm ni laa..

"adik..kita kena redha..bila kita redha baru hidup kita gembira"

haa..lebih kurang laa..
bila fikir balik..ye la kan..selagi kita x dpt terima..x redha dgn apa yg berlaku..
selagi tu la kan hidup kita resah..x happy..
so..redha dgn ketentuan tu penting..

benda yg paling besar hani redha..
apabila kehilangan org yg hani syg sgt2..x da dah yg ke 2 ke 3 ke 4 kt dunia ni mcm insan tersebut..
dan hani taw..
bukan hani sorang yg pernah lalui menda tu..ramai lagi kt luar sana yg sma mcm hani..
apa yg penting..
REDHA.. :)
berlapang dada dgn segala ketentuan ALLAH..

dan dalam kehidupan hani sekarang pulak..
hani..hani.....emm..hani....
nk la jugak jadi mnda tu......
tapi tu laa..masa x mengizinkan.. :)
masih ada benda yg lebih penting perlu hani selesaikan..
terima kondisi tu dgn hati yg terbuka..
always be positive..
x da laa hidup pun jadi suram..asyik bermuram durja..hehe sentiasa tersenyum :D
weheeee~~
(cukup ke senyum hani tu??tambah lagi tambah lagi :D :D :D :D :D)hehe
~percayalah..dengan setiap senyuman..mampu merawat hati yg duka~ :)

 firman Allah s.w.t yang bermaksud :
" Dan alangkah baiknya jika mereka redha dengan apa yang Allah dan Rasulnya berikan kepada mereka sambil mereka berkata : ' Cukuplah Allah bagi kami , Ia dan Rasulnya akan berikan pada kami kurnianya ,Sesungguhnya pada Allah kami menuju ".
( Surah At Taubah : Ayat 59 ) 


 " Dan jika sesuatu kesusahan mengenaimu janganlah engkau berkata : jika aku telah berbuat begini dan begitu, begini dan begitulah jadinya. Melainkan hendakalah kamu katakan : Allah telah mentaqdirkan dan apa yang ia suka , ia perbuat ! " Kerana sesungguhnya perkataan : andaikata... itu memberi peluang pada syaitan " . (Riwayat Muslim)

ok la setakat ni saja kali ni..
dan sekali lagi..
sy tidak berniat mencoret seperti seorang yg bijak pandai..
hanyalah melalui pengalaman hidup..
melihat kehidupan melalui pancaindera yg dipinjamkan ALLAH..
dan masih cuba memperbaiki diri dalam meniti kehidupan ini..:)

hani ni..
kadang kala..hati,perbuatan,perkataan,appearance..masih belum sempurna dan tersasar juga dari landasannya..


sekian..

Sunday, January 27, 2013

~ALLAH sebaik-baik perancang~

assalamualaikum..

ALLAH berfirman :
وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ
 yang membawa maksud :
“Dan Mereka Merancang,ALLAH juga merancang,Sesungguhnya ALLAH sebaik-baik perancang”.

lama rasanya x update belog cik hani ni :)
sibuk mungkin?
ataupun..x ada apa2 yang menarik berlaku dlm kehidupan cik hani buat masa ini..
haha poyo la hani~~

ehh..tahniah untuk kawan hani merangkap classmate hani 2006 smk ibrahim..
musfirah n ku azwan ku azhar..sape x kenal..
anak pemilik kilinik dr.azhar dan rakan2 yg merata rata ada cawangannya..haha
sebab dh mengikat tali pertunangan.. :) akhirnya..korang kan..
tym form 1 dulu x penah pulak nmpak korang sembang2 kan..haishh
lepas cik hani pindah ke mad jiwa kot cinta dyorg mula bersemi..haha
apa aku mngarut ni =.="""

ok..sebenarnya..hani nk gtaw yg hani dh melepasi 4 test untuk sem ni..
fizik, kimia dan yg terbaru..
csc n qmt lahh..
emm..cik hani nk gtaw yg cik hani x perform sebaik mungkin..
esp untuk KIMIA n QMT..
:'(

hmm..
kdg2..kita rasa mcm kita dh study habis2an dh..
org ckp apa..
kaw2 punya study dah..tpi still x ley nk perform yg terbaik..
dan mula menyalahkan takdir..ehh??#
cik hani ke yg slalu berperangai mcm gitu??
x baik ok...

sebab apa..kdg2 kita x sedar dekat mana silapnya kita..
mungkin kita study kaw2..tpi sebenarnya..kita x paham pun apa yg kita study..
betul x??
cer check balik haaa..sebab cik hani slalu mcm tu =.="
ataupun...
mungkin antara sedar atau tidak.....
kita ada mengata,mengutuk pensyarah atau guru kita..
hmmm..x berkat ilmu tu nanti :(
x dinafikan..kadang2 hani pun sama naik jaa..
TERmengata dekat tenaga2 pengajar ni...
so..mcm mna laa ilmu tu nk berkat wahai adinda hani oii...
check lagi check lagi..

but the most 1 important is..
kita kena sedar yg..
ALLAH adalah sebaik baik perancang...
mcm mana kita usaha sekali pun..perkara terakhir yg kita kena buat..
meminta dan BERTAWAKAL kepada ALLAH..
dan redha dgn sgala ketentuanNYA..

kita x da hak pun nk melawan takdir ALLAH..
tpi redha bukan maksudnya memyerah kalah tanpa usaha..
usaha itu penting..
mcm slalu org ckp..
"DO THE BEST..LET ALLAH DO THE REST"
 :)

biarlah org lain study 2 jam pun boleh skor..
tpi kita ni study 5 6 jam bru boleh nk skor..tu pun klau skor..haha
sebab kemampuan manusia ni berbeza :)
jgn samakan diri kita dengan org lain..

so..ingatlah..
bila segala kemahuan atau kehendak kita tidak tercapai..
sentiasa ingat yg..
ALLAH ADALAH SEBAIK BAIK PERANCANG..
dan..
DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2NYA..

ok..smpai sini saja kali ni..
tidak berniat untuk memberi ceramah ala2 ustazah pun..
sebab diri ni masih terlalu kerdil dalam perihal agama..
ini hanyalah satu perkongsian dari insan biasa..
insan yg merupakan hambaNYA di muka bumi ini :)