About Me

alor setar, kedah, Malaysia
~HaNI AqILaH MohD HAmDi~ ~21~ ~AlUmNi AssAk(ANAK SAINS KEDAH)~ ~DiPloMa SainS, uitm Arau~ ~Si GiGi BeSi~

:)

nuffnang

~FaMiLy :)~

~FaMiLy :)~
~no matter what..family come 1st after Allah~

Tuesday, June 26, 2012

~FiElD TrIp~

assalamualaikum..
harini kelas hani x pack sgt..kul 11 da hbis..huhu
ptg ni smbung balik..erkkk =.="
haha
tapi hani still boleh luangkan masa untuk belog kesayangan hani nii...
(cuwiitt2 gitu...) :p

ok laa...
kali ni hani nk cita sal subjek BIO 200 hani untuk sem ni..
nampaknya mcm quite interesting la subjek ni..
nak taw sbb apa???
cer teka cer teka..haha
nnti dapat hadiah balut dengan kotak rokok mcm grup boys kelas hani buat presentation tdi... =.="
haha

x delah..menariknya...
bio kali ni kitorang ada fieldwork..yeayeayea!!dpt melancong..haha
fieldtrip ni slalunya klau student ramai akan buat dkt cameron..n klau ckit dkt penang...
so disebabkan batch hani ni PALING RAMAI...
so..kena buat dekat cameron...hoooyyeeaahhhh!!! :DDD

ok..berbalik kepada fieldwork ni..
mnda ni sumbang jz 5% untuk final nnti..nmpk ckit...
tpi 5% tu la penentu kita nk dapat gred apa nnti..huhu
kt sna kitorang mungkin akan kaji pasal tumbuh-tumbuhan..
tanah..air..n pape lahh mngenai environment...
mcm menarik kan..buat kajian dlm keadaan yg nyaman..hahaha
batch hani ada 10 grup..n hani grup yg pertama which is A la kan..haha
so kitorang punya trip is next week..6 julai..
n for this week,grup C n D dah pegi..awl kan..huhu

ok..tapi klau nk ikut pasal belajar pulak..
jujurnya..hani x suka sgt ecology ni..ntahla..byk bnda nk hafal... =.="
tapi hani cuba untuk sukakannya jugak!MESTI!

so..kt sini ada pic senior hani yg mana skrg dah part 5..
gambar dyorang g trip dkt cameron sem lps..





~SeLaMaT HaRi TuA HaNi.. :))~

assalamualaikum...
lama rasanya x update belog..huhu
sriusly..sibuk..sibuk ke??haha
sibuk laa..penat taww dengan jadual kelas.. =.="
(rasa mcm gedik pulak..haha)

ok2..
hari ni bru berkesempatan nk update sal hari jadi..hari lahir..
hari lahir sape??
i lerrrr...kau??kau update sniri lerr..huhu :p
ok2..tanggal 20 jun 1993..lahirlah seorang bayi yg sangat99x comel di hospital yan...
sangat99x comel okk..i stress kt situ tu..pliz notice pliz!! >.< hahaha
tapi sayang ckit......kena demam kunin pulak.. :/ mak cakap hani siap kena naik ambulance lagi kena pindah g hospital alor setar..
mb sebab dkt hospital yan TERLALU banyak peralatan..smpai doktor tataw nk buat cena dekat hani kan....huhu :p so dyorang pos hani ke hospital alor setar..
ok2..ckupla takat tu je..huhu

so..birthday hani..juz nice2 la gitu...haha bolehh??
yela..bukan ada boyafren pun nak gayut...siapalaaa hanii kannn....
(ayat pasrah nk mati..haha)
elehh..mcm ada boya pun gayut hani oii..
lekk hanii......4 5 taun nnti HIANG sembang la puaihhh2 dgn laki HIANG naaa..haha :D
ok2..haishhh..lari tajuk pulak...
ok2..mlm 20 jun tu..dpt laaa msj dri kwn2..
x kurang ada yg call nyanyi kt hani..wawawahhh..makaseh :))
n hani tunggu gak roomates hani tersyg nk wish...
cisssss!!smpai ke pagi x wish..hampehhhh..haha
nmpk sgt lupa...x pe2..sbb smlm tu ada sumtin yg jadi..tu yg lupa habih kot???haha

not a big deal la babehh..huhu
esk pagi mak call n ayh hntr msj..then angah hntr mesej..haha
n palin best skali...
pagi tu kelas pukul 10..kimia..
then ttba ayu wish...
n ttba jugak..ada  org peluk hani dari belakang...
haishhh hani berkira2 nk lesing!!haha (hiperbola)
yela..peluk2 hani pulak..i geli tawww!!haha tgk2 nana..dy peluk then wish hppy besday...
:)
lama lps tu..tetiba......
1 kelas nyanyikan hani lagu hari lahir....auwwww!!!terharu gituu...kuat tawww :')
sbb gabung grup A n B...
sumpah terharu...huhu
n tym tu nina bru masuk dgn mimi n linda..
then bru dy prasan hari tu hari jadi hani..haha
sokey laa..bkn apa sgt pun :)

bila balik bilik..
hani nmpk ada kad ats meja..jz a simple card but nice laa..handmade kan.. :)
dayah ckp qis yg buat..mewakili 1 bilik..
:)
at least dyorang notice jugak kan..huhu
then,dyorang mnx maaf sbb lmbt wish..haha

ahaaa..x lupa jugak..dyni bagi sumtin..
thnx yarhh :)

bawah ni..gambar2 classmates hani..yg duduk smpai bersimpuh2 tu bkan apaa..sebab dh penat tnggu kt luar lab tu..haha yg baju maroon tu bju korporat diploma sains..haaa..tgk pic bwh..nmpk yg berdiri baju hitam tu..haaa..dy mira..ratu perahu layar taww..haha siap wkil malaysia tahun lepas untuk sukan sea lgi..msuk klas hani rsa sbulan jep..bila result..3.6 sumtin bakhiangggg!!otak cap apa pun tataw laa.. =.=" ni x msuk pulak klas..dok sibuk dgn sukma.. =..=



 ~khusyuk suma dgn tepon..~


 ~nadia n ain..berminat??ngorat sendiri laahhhh..haha~
 ~cerr tekaaaa..haha~

 ~lab kimia~

~model perahu layar..haha~

Friday, June 8, 2012

~ShoppInG B4 StArT KuLiAh~

assalamualaikum.. :))
hai hani....
barang x packing lagi....
ada masa pulak on9 yerrr??haha
alaa..jap jep...

hari ni hani gumbira sangat..wahahaha!! :D
sebabnya..hari ni hani dah menghadiahkan sesuatu untuk mak...
memandangkan hari ibu dulu hani x bagi apa2 pun..
kesian mak kan :(

so kesempatan hani kluar alor setar cari barang2 tdi untuk msuk U..
hani beli la hadiah untuk mak..
sumtin yang da lama hani nk belikan kat mak.. :)
nk taw apa???

taraaaaaaaa......

inilah dy hadiah hani...haaaaa..sejibik taw..kaler pun sama..
huhu
sebuah henfon model samsung corby 2..
bukan apa..hani cuma nk mnggantikan fon mak ni..



haaa...dulu mak guna fon ni..CSL ad-deen..
fon ni specialnya ada azan..haaaa..yg tu yg mak cukup suka..
tapi fon samsung ni x da dah..emmm =.=
tapi fon ni dah teruk sangat..
sound dah pecah..call x dengar..
dari nk baiki yg belum tentu baik nanti..baik belikan baru jep..
lagipun fon ni x mahal sangat pun..sebab tu hani mmpu beli..huhu

dh pegi sentosa..
sblum tu hani g tesco mergong dulu..
beli brg2 mndi dan mknn apa2 nk bawak balik U nnti..
:))

lps tu hani g mlencong ke city plaza jap..
bawah2 je k..
da lama kot x nek atas..haha
dok pusin2..
hani msuk la kedai jam..mmg dengan hasrat nk beli jam baru pun..hoho
dah lama hasrat terpendam...
so dapat la niii...




jam bum sebijik..haha
dok nak esprit laa..fossil laaa..apa laa...
last2 beli bum jep..haha padan muka.. =.='
bukan apa..wang simpanan tu hani dah bahagikan untuk hadiah mak n jam ni..
so cukup2 laa.. :)
simple rite??haha model lama plak tu..
alaa..x pelaa..nk msuk kuliah da nih..kunk x pakai jam pulak..
jam murah tali besi tu da putus..haha
ada jam putih tym spm tu jep..
x pa x pa..jam tu simpan pakai tym men tenis naaa..haha

so..kira hani ni..hani shopping jep..huhu
honestly..poket mmg da kering..hahaha
balik tdi tgk purse ada rm5 jaa..
hahaha
terbaek la hani...... =.="



Monday, June 4, 2012

~On AiR~

assalamualaikum :))

hai2..
kali ni hani cita sal on air..
taw x on air tu gapo dy??
haha
alaaa..tv show..yg paknil tuuu..untuk nk cari pengacara..pelapis la gitu..
huhu

bagi hani rancangan macam ni bagus laa..
dari duk menambah rancangan hiburan yg ntah pa2 kt astro tu..
kilauan emas semua cukup..hahaha
(nak kata hani x tengok..tengok gak laa..tu pun tertengok..ecewaahh!!haha)

ok ok..
berbalik kepada topik asal..
ON AIR..
hani ni dok follow jugak show ni dengan mak n ayah..
n dalam ramai2 tu..
ada perantis fevret hani sendiri..
lelaki n perempuan :))

yg lelakinya..

haaa..ni laa perantis lelaki fevret hani..dy mcm stailo laa..comel2 ckit gaya dy..haha
yg best tym juri dok puji dy..
dy malu2 pulak..alololo sooo suuweeetttt..haha
(gedik pulekkk.. :p)

yg wanitanya pulak...

ini dy..dahlia.. :))
nampak macam biasa2 jep..serius cakap..gaya dy cakap suma..
nak kata cantik sangat pun x jugak..
ada yg lagi canti..tapi tu laa..bakat yg dy ada tu..
mmg terbaek laahhh..huhu

so...hani harap..kedua2 perantis ni akn berada dalam on air sampai ke penghujung rancangan ni lahh...
kalau x da rezeki dlm on air pun..
hopefully dyorang still dapat offer untuk jadi pengacara program pape..huhu :)
dan semoga malaysia dapat melahirkan lebih ramai lagi pengacara2 atau wartwan2 yg hebat seperti karam singh walia,ahmad fedtri yahya,normala dan ramai lagi.. :)


Friday, June 1, 2012

~hahaha..fikirkanlah..renungkanlah..yang mana yg benar..yg mana yg salah~


Suatu hari, si anak mengajak si ayah membawanya ke Putrajaya untuk melihat konsert KPop di Hari Belia.

Dialog antara anak dan si Ayah ....

Anak : " Ayah, jom kita pergi Putrajaya malam ni, nak tak? Saya nak tengok konsert KPop live dan ambil gambar dorang nanti. "

Ayah : " Ayah ok je tapi sebelum tu, kita kena makan malam dulu tau dekat rumah. "

Anak : " Baiklah Ayah! "

Tapi sebelum si anak mahu menikmati makan malam yang telah disediakan itu, si Ayah memberitahu sesuatu yang sangat mengejutkan kepada si anak ........

Ayah : " Hah, makanlah tomyam ni! Sedapkan bau tomyam ni? Tapi kan, tadi, Ayah dah campurkan sedikit tahi kucing dalam tomyam ni tau. Tapi jangan risaulah sebab tomyam ni tak berubah pun dari segi bau, rasa dan warna dia. "

Anak : " Hah? Ayah biar betul? Eeeeeee ... mana boleh macam tu Ayah! Tahi kucing tu kan kotor. Kan najis. Macam mana kita nak makan tomyam ni kalau kita dah campurkan makanan dengan najis?."

Ayah : " Alaaaa ... cubalah rasa sikit je. Masih elok lagi rasa tomyamnya tu. "

Anak : " Ayah niii ... mana boleh. Kita kan orang Islam. Kan dalam Islam kita dah diajar, makanan manalah boleh dimakan kalau dah bercampur dengan najis! Apa ayah niiii ....? . "

Ayah : " Hmmmm. Ok. Ayah setuju. Perasan tak, kalau kita ni manusia bijak pun bijak dan pandai untuk menilai makanan ni kotor sebab dah bercampur dengan najis ... maka Allah SWT mesti lagi Maha Bijaksana untuk menilai program malam ni baik atau buruk sebab perhimpunan macam ni dah bercampur baur dengan perkara maksiat yang tentunya tidak disukai oleh Allah SWT. Apatah lagi, bila dalam perhimpunan macam ni, kita tengok orang yang hadir ada yang terkinja-kinja menari sesama lelaki perempuan lah, dedah aurat sana sini lagi, lepas tu, duduk pula bercampur dengan bukan mahram antara lelaki dan perempuan! Kan semua tu dah melebihi batas yang Islam dah gariskan. Betul tak?. "

Anak : " Hehehehe ... hebat tau Ayah bagi perumpaan macam tu. Saya sukaaaa! Sekarang ni saya dah tak selera dah nak makan tomyam ni lagi dan juga yang lebih penting, saya dah boleh pikir dan faham yang saya dah tak minat nak pergi konsert KPop tu lagi. "

Ayah : " Alhamdulillah. Syukur kepada Allah SWT kalau anak Ayah faham apa yang Ayah cuba sampaikan. Ingat tau, Islam tidak pernah melarang sama sekali untuk umatnya berhibur. Asalkan jangan terlalu melampau sangat. Hiburan ni macam garam dalam makanan lah. Kalau terkurang, makanan tu jadi tawar. Kalau terlebih, makanan tu boleh jadi masin pula. Jadi, kita letaklah secukup rasa yang perlu sahaja. Biarlah hiburan yang kita cari itu mendidik jiwa kita dan lagi cantik kalau hiburan itu dapat membawa kita ingat pada Allah SWT. "

Anak : " Asal tadi nak tengok KPop tapi sekarang dapat dengar tazkirah dan nasihat daripada Ayah pulak. Betul apa yang Ayah cakap. Allah SWT beri apa yang kita PERLU, bukan apa yang kita MAHU. Terima kasih Ayah. I love you! "

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dialog diubah sedikit ikut bahasa aku. Hihihi. Peminat KPop jangan marah. Ini nasihat dan teguran sahaja. 


-dicopy n paste dari belog org lain sebagai pembuka minda untuk menilai.. :)-
-bagi hani..da ramai golongan muda2,mahasiswa,belia yg sudah pandai menilai SIAPA yg salah..SIAPA yg benar sebabnya golongan muda masa kini gemar mencari "sesuatu" tidak hanya pada dasarnya.. :)-
-jgn mudah percaya dgn satu sumber..cuba untuk mencari sumber2 lain-
:))