About Me

alor setar, kedah, Malaysia
~HaNI AqILaH MohD HAmDi~ ~21~ ~AlUmNi AssAk(ANAK SAINS KEDAH)~ ~DiPloMa SainS, uitm Arau~ ~Si GiGi BeSi~

:)

nuffnang

~FaMiLy :)~

~FaMiLy :)~
~no matter what..family come 1st after Allah~

Tuesday, May 17, 2011

~peLajAraNku NanTI (DIPLOMA SAINS AS120) =_="

Perbezaan Diploma Sains dan Matrikulasi ialah tempoh masa pengajian. Diploma Sains mengambil masa 3 tahun dan manakala Matrikulasi ialah 1 tahun bg PST (Program Satu Tahun) dan PDT (Program Dua Tahun)...Untuk pengetahua semua anda boleh sambung dalam apa pon bidang sains dgn Diploma Sains sama ada bidang kritikal seperti perubatan , farmasi dan pergigian dan lain2. Tetapi kalau nak sambung bidang kritikal ( perubatan, farmasi dan pergigian) tiada pengecualian kredit.Contohnya, tempoh pengajian Diploma Sains ( 3 tahun ) dan perubatan ( 5 tahun )..total = 8 tahun. Kalau masuk matrik tempoh pengajian (1 tahun) n perubatan (5 tahun)..total = 6 tahun...inilah perbezaannya..Tetapi kalau nak sambung degree yg ditawarkan di bawah Fakulti Sains Gunaan ada banyak subjek yg boleh pengecualian kredit( subjek yg kita da belaja masa diploma n tak payah blaja balik masa degree). Antara kursus yg ditawarkan di peringkat ijazah di bawah Fakulti Sains Gunaan sepeti Biomoleule , Forensic Analysis , Food Tech dan byk lg.




Bagi sesiapa yang masih keliru nak pilih Diploma Sains ataupun Matrikulasi, pilih la dengan pilihan hati dan kemampuan anda sendiri. Kalau nak pergi Matrikulasi , belajar betul2..struggle habisan selama setahun sebab kat situ byk saingan dan mmg tension.Itu yg akak byk dgr dan akak byk kawan dr matrik dan akhirnya masuk Diploma sbb tak tahan tension sngat belajar. Kalau nak pergi Diploma Sains ni , bg akak belajar tak de tension sangat..tapi tak tau la pendapat org lain..Tapi ada tension jugak..terutama minggu terakhir nak habis lecture. Masa tu la test yg berderet2 , report n assignment yg tak siap kena hantar. Tapi belajar kat mana pon sama. Akak masuk Diploma Sains pon sbb lg lama belajar lagi banyak ilmu dan pengalaman yg kita dpt dan tak suka hidup dalam stress terlampau..

Hah..ada satu berita baru buat adik2..akak dgr silibus Diploma Sains ni akan dirombak dan mula digunakan pada batch Jun - Nov 2010..Kalau dulu akak masa Part 1 amik Introduction to Chemistry dan kod subjek ni ialah CHM110. Tp batch yg baru akan belajar CHM120. Silibus baru dan upgrade sikit dr yg silibus lama dan korg bleh wat pengeculian kredit masa nak amik degree nanti. Bestnye!!! Akak jeles sangat!!! Sbb akak blaja CHM110..Tak bleh buat pengecualian kredit. Lagi satu korang sume tak boleh pilih nak pergi aliran fizikal atau biologikal lps Part 3 sbb batch Dis- Apr ialah batch terakhir bleg pilih aliran. Maknanya korang kena belaja subjek bio, kimia dan FIZIK sampai Part 6. Ni akak jeles lg... Sbb korang blaja sume.. kalau nak pilih ni bukan senang..confius tau..ikut hati akak nak amik je sume...huhuhu...

(sumber = sorang pelajar diploma sains UITM kuala pilah)




SUBJEK DIPLOMA SAINS


Bahagian 1

BEL120 - Consolidating Language Skills
CTU101 - Fundamentals of Islam
BIO120 - Introduction to Biology
CHM110 - Introduction to Chemistry
PHY110 - Mechanics 1
MAT133 - Pre-Calculus
KKR - Co-Curriculum 1

Bahagian 2


BEL260 - Preparatory Course for MUET
CTU151 - Islamic Thought and Civilization
BIO150 - Metabolism and Cell Division
CHM159 - Physical Chemistry 1
PHY150 - Electricity and Magnetism
MAT183 - Calculus 1
KKR - Co-Curriculum 2

Bahagian 3

BEL311 - English for Academic Purposes
CTU211 - Science and Technology in Islam
CHM201 - Physical Chemistry 2
BIO200* - Introduction to Tissues, Classification of Living Things and Ecology
PHY210** - Mechanics 2 and Thermal Physics
MAT238 - Calculus 2

Bahagian 4

CSC134 - Computer and Information Processing
CHM257 - Organic Chemistry 1
BIO250* - Systems and Maintenance (Plants and Animals)
PHY250** - Geometrical Optics
QMT110 - Statistics 1

Bahagian 5

CSC317 - Internet Programming
BIO300* - Biological Techniques and Skills
BIO310* - Introduction to Human Biology
CHM301* - Organic Chemistry 2
PHY310** - Modern Physics
PHY340** - Electronics
MAT263** - Introduction to Linear Algebra
QMT210** - Statistics 2

Bahagian 6

BEL312 - English for Occupational Purposes
ETR300 - Basic Entrepreneurship
BIO320* - Introduction to Biological Diversity
CHM350* - Chemical Analysis
CHM360* - Inorganic Chemistry
PHY350** - Physics Lab
PHY351** - Material Science
MAT338** - Further Mathematics for Scientists


**rasa macam student f4&f5,,blaja bio,fizik,kimia,maths =_="**

29 comments:

  1. buat satu post lagi pasai kimia perindustrian.. malaih la nak cari.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. saja la nohh..aq mmg RAJEN..hahahaha

    ReplyDelete
  3. wah....sy batch pertama yang amik sume...mmg struggle lah...20 jam kedit....haha..tp Alhamdulillah...dah 2 sem rezeki dpt Angerah...insyaALLH nak sambung bidang kritikal nti..tp x tau g..hehe

    ReplyDelete
  4. salam akak.. student dip sains yang nk smbung blajar dlm bdg medik dent atau frmasi pn blh wt pengecualian kredit ke? slalunya wt degree dlm kos medik dent atau farmasi brapa tahun utk pengecualian kredit?

    ReplyDelete
  5. kak saya p0wn study dalam kos diploma sains dkt upsi.....bagi saya kos nie tnsion sama jerr mcm kat matrik dlu.......arrhhh...

    ReplyDelete
  6. akak nak taye,,,saya da 4 bulan kat matrik amek subjet bio,kimia,mth n s.comp...saya dapat tawaran dri uitm cos dip.sains...saya nak jdi docter...so dip.sains ley kew jdi docter??

    ReplyDelete
  7. ermm..bagi saya kos ni agak tough la..x dapat nk dinafikan..n diploma sains juga merupakan salah satu laluan untuk nk sambung dalam bidang medik..tapi mestila buat diploma selama 3 tahun..x ley buat fast track..n pointer mestila maintain 4.00 untuk setiap sem..tuh pe lecturer penah gtaw..kalau nk smbung farmasi..dlm 3.5 sumtin..mesti maintain dari 1st sem smpai habis..

    ReplyDelete
  8. dip sains kat upsi dengan dip sains kat uitm sama je ke? syllabus yang sama ke camne?

    ReplyDelete
  9. nak tanye, serius ke pelajarannya macam f4 dgn f5?

    ReplyDelete
  10. saya nak tanya...kalo pengambilan pelajar dip ke degree lebih susah ke??sbb ada org ckp U lebih mementingkan students matriks/asasi???
    dan kalo CGPA dlm 3.00 and above x sampai 3.80 layak ke nak memohon veterinar di UMK?? Dan bolehkah pelajar diploma sains apply medic di U lain/kurang pengambilan students dip.sains di U lain???

    ReplyDelete
  11. ada yg dah belajar kt skola..dan ada jugak chapter yg baru untuk kita
    mengenai pengambilan..sy rasa x la susah sgt..cuma kena jaga pointer..sebabnya lepasan matrik+asasi adalah saingan untuk pelajar2 diploma untuk smbung degree..mcm tu jugak sebaliknya..so, x kan ada masalah kalau pointer ok..esp,klau tiap2 sem dpt 3.5 n above..in shaa Allah..semua ok..mengenai pengambilan untuk medic..itu x berapa pasti..tpi klau under uitm..mungkin student akan dihantar ke indonesia..
    dan untuk pengetahuan semua..subjek yg sy post ni adalah syllabus lama..

    ReplyDelete
  12. akak >>> sekarang dip sains sem 5 boleh pilih nak sambung bio or phy..haha just sharing..sye dak dip sains sem 4 on the way sem 5.

    ReplyDelete
  13. yup..mmg boleh pilih pun..x payah nk "akak" sgt..kita sama jaa..

    ReplyDelete
  14. haha..sory hani..btw..cantik blog kamu. ajar sya buat boley?

    ReplyDelete
  15. simple je pun ni..sy pun google je tutorial blog ni :) google laa..

    ReplyDelete
  16. kos apa yg bley wat pengecualian kredit masa degree nnt selain degree in bio n physic.harap dpt bantu

    ReplyDelete
  17. sme ker x erk matrik n diploma sains kt uitm nih....huhu hrap dpt bntu,,,mmg tgh confius...sbb dpt dua2...

    ReplyDelete
  18. bab pengecualian kredit tu..sy x dapat nk pastikan lagi..sbbnya sy pun masih diploma part 5 coming soon..cuma apa yg dapat sy cakap,klau smbg under fakulti sains gunaan jugak..inshaAllah mungkin byk yg boleh skip.. :) contoh mcm calculus..basic kimia,bio,komp..tpi amndaikata smbung degree dlm fakulti kejuruteraan contohnya..mungkin x byk subjek yg boleh mintak pengecualian.. :)kiranya subjek yg dh blaja,x payah nk balaja lagi skali..slalunya basic2 la..

    ReplyDelete
  19. ok..sy rasa pelajaran matriks sains hayat sama lbih kurang jaa dgn diploma sains..sebenarnya diploma sains balajar semua subjek sains mcm fizik,bio,kimia..dia x menjurus ke arah mana2 bidang..so sma mcm matriks jugak..cuma matriks cepat,diploma lebih santai..tpi santai santai pun lambat la habis..ikut kemampuan adik laa..buat pilihan terbaik :)

    ReplyDelete
  20. haa jumpa pon puas carik. notes utk setiap sbjek tu xde ea?haha

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum kak , nak tanya , kalau ambil diploma sains ni boleh sambung kemana je ? and bila dah habis pengajian kerja apa ? nak buat dip sains ni pun sbb sains ni suka skit daripada yang lain , baca comment kat atas tu kata matrix susah , so better ambil dip sains je kan . so nak tanya dip sains boleh samung mana ?

    ReplyDelete
  22. wassalam..
    notes x simpan la pulak..hehe

    boleh smbung semua dlm bidang sains..engineering boleh, medic, farmasi..mengikut pointer cgpa adik nnti laa :) ikut kemampuan adik jugak..ada ja yg mmpu cemerlang gemilang terbilang dekat matrik :D

    ReplyDelete
  23. salam. akak sy student dip sains. cgpa skrg 3.8 lbih. andai kata msae degree nanti sy nk apply course yg luar dr bidang sains contohnya fakutli pengurusan prniagaan, fac pgurusan sistem maklumat ade peluang tak. Sbbnya bila dah lama2 belajar sy rase minat sy bukan kearah sc wlpn sy dpt score dean list stiap sem. And stu lagi, dip sc ade peluang tak nk apply degree dlm acturial science yg under uitm jugak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..hai..ouh ok..kekalkan prestasi cemerlang anda :) ok untuk pngurusan prniagaan dgn sstem mklumat. akak rsa mgkn boleh. tpi untk sains aktuari tu akak x pasti sbbnya kos tu bkn calang2 kos. ini apa yg akak tahu. jdi mgkn dyorg nk basic maths yg btul2 padu. tpi x tawu la klau boleh tpi klau stakat nk buat major in maths tym deg nnti boleh je :)

      Delete
    2. salam..hai..ouh ok..kekalkan prestasi cemerlang anda :) ok untuk pngurusan prniagaan dgn sstem mklumat. akak rsa mgkn boleh. tpi untk sains aktuari tu akak x pasti sbbnya kos tu bkn calang2 kos. ini apa yg akak tahu. jdi mgkn dyorg nk basic maths yg btul2 padu. tpi x tawu la klau boleh tpi klau stakat nk buat major in maths tym deg nnti boleh je :)

      Delete
  24. assalam sis.....saya skrng nak msuk sem 3 dip sains.... tgh tnggu result ni...kakak ada note utk kos ini kha....:D

    ReplyDelete
  25. Salam..akak,nk tanya..kalau kita pilih phy351..apa bidang yg kita blh smbg msa degree..n apa yg kita blh smbg law kita ambk bio310..

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum sis, ada nota sem 2 diploma sains tak? Kalau ada mohon share boleh dkt saya?

    ReplyDelete